Kvásek a droždí
Kvásek nebo droždí? Toť otázka!
Pokud se chystáte péct domácí chleba, možná řešíte právě toto dilema. Nemějte obavy, u nás si vyberete přesně to pravé pro ten nejlepší a nejkřupavější chléb!
Kvásek je tradiční klasika, na kterou nedá spousta pekařů dopustit! Vzniká fermentací mouky a vody, při které se tvoří spousta kvasinek a bakterií, které chlebu dodávají charakteristickou kyselou chuť a bohaté aroma. Chléb pečený z kvásku se může pochlubit robustní kůrkou a vzdušnou střídkou. Díky fermentačnímu procesu je navíc nutričně hodnotnější, zůstává déle čerstvý a je lépe stravitelný.
U nás seženete sušený kvásek (žitný, špaldový, rýžový bez lepku), který obsahuje kvasnice a bakterie a který si můžete doma “rozkrmit” a aktivovat, nebo ho můžete použít ihned stejně jako sušené droždí. V tomto případě bude příprava chlebu jednodušší a přitom stále si zachová značné množství vlastností déle krmeného čerstvého kvásku.
Sušené droždí obsahuje kvasnice, které urychlují proces kynutí. Je všestranné a hodí se tak k pečení domácího chleba i sladkého pečiva - jednoduše ho smícháte s moukou, zpracujete těsto a necháte kynout. Jeho použití zajišťuje rychlé a předvídatelné výsledky, je proto ideální pro začínající pekaře nebo pro pekaře netrpělivé :) Oproti kvásku má neutrálnější chuť, ale nemá vliv na nutriční hodnoty či stravitelnost pečiva. Vyzkoušejte naše bezlepkové sušené droždí nebo aktivní sušené droždí.
Kypřící prášek tvoří jedlá soda a kyseliny. Při smíchání s vlhkými a teplými ingrediencemi uvolňuje oxid uhličitý a tak dochází k rychlému kypření těsta. Prášek do pečiva je ideální pro recepty, které vyžadují lehkou a nadýchanou texturu jako je sladké pečivo, vafle, sušenky, ale také některé typy chleba (banánový, sýrový chléb apod.). Jeho použití je jednoduché, nevyžaduje čekání na kynutí a přitom zaručuje ověřené výsledky. Vyzkoušejte například bezlepkový kypřící prášek nebo bio kypřící prášek bez fosfátů.