Kvásek a droždí
Možná i vy řešíte dilema - kvásek nebo droždí?
Pokud se chystáte péct to nejlepší domácí pečivo, ať slané nebo sladké, s kváskem a droždím z Upeč si chleba se to musí povést!
Na kvásek nedá spousta pekařů dopustit. Vzniká fermentací mouky a vody, při které se tvoří spousta kvasinek a bakterií, které dodávají pečivu charakteristickou kyselou chuť a bohaté aroma. Chléb pečený z kvásku se tak může pochlubit robustní kůrkou a vzdušnou střídkou. Díky fermentačnímu procesu je navíc nutričně hodnotnější, zůstává déle čerstvý a je lépe stravitelný.
Na Upeč si chleba seženete sušený kvásek (žitný, špaldový, rýžový bez lepku), který obsahuje kvasnice a bakterie a který si můžete doma “rozkrmit” a aktivovat, nebo ho můžete použít ihned stejně jako sušené droždí. V tomto případě bude příprava chlebu jednodušší a přitom stále si zachová značné množství vlastností déle krmeného čerstvého kvásku.
Sušené droždí obsahuje kvasnice, které urychlují proces kynutí. Je všestranné a hodí se k pečení domácího chleba i sladkého pečiva. Jednoduše ho smícháte s moukou, zpracujete těsto a necháte kynout. Jeho použití zajišťuje rychlé a předvídatelné výsledky, je proto ideální pro začínající pekaře nebo pro pekaře netrpělivé. Oproti kvásku má neutrálnější chuť, ale nemá vliv na nutriční hodnoty či stravitelnost pečiva. Vyzkoušet můžete naše bezlepkové sušené droždí nebo aktivní sušené droždí.
Kromě kvásku a droždí u nás najdete také kypřící prášek, ten tvoří jedlá soda a kyseliny. Při smíchání s vlhkými a teplými ingrediencemi uvolňuje oxid uhličitý a tak dochází k rychlému kypření těsta. Prášek do pečiva je ideální pro recepty, které vyžadují lehkou a nadýchanou texturu jako je sladké pečivo, vafle, sušenky, ale také některé typy chleba (banánový, sýrový chléb apod.). Jeho použití je jednoduché, nevyžaduje čekání na kynutí a přitom zaručuje ověřené výsledky. Vyzkoušejte například bezlepkový kypřící prášek nebo bio kypřící prášek bez fosfátů.