Psyllium a sušené mléko
Chcete zlepšit strukturu a výživové vlastnosti vašeho pečiva a jiných pokrmů? Pak vsaďte na psyllium a sušené mléko - tito dva pomocníci by totiž neměli chybět ve spíži žádného pekaře!
Psyllium je vláknina získávaná ze semen jitrocele indického. Dokáže absorbovat velké množství vody, čímž vytvoří gelovou strukturu, která funguje jako skvělé přírodní zahušťovadlo. Psyllium se s oblibou používá zejména při bezlepkovém pečení, protože v těstě nahrazuje lepek, pomáhá spojit jednotlivé ingredience a zlepšuje strukturu a pružnost těsta. Je také bohaté na rozpustnou vlákninu, což má příznivé účinky na zdraví trávicího traktu a stabilní hladinu cukru v krvi.
Využijte psyllium při bezlepkovém pečení, zahušťování omáček, polévek a pudingů i při pečení sušenek a muffinů.
Praktickou a nepostradatelnou potravinou, kterou při vaření i pečení využijete, je i sušené mléko bez laktózy. Jedná se o dehydratované mléko, které si stále zachovává všechny vitamíny, minerály a výživné látky, ale zároveň vyniká svou dlouhou trvanlivostí. Vašim pokrmům dodá sušené mléko krémovou konzistenci a výrazně mléčnou chuť. Využijete jej tak při pečení, vaření omáček a krémových polévek, přípravě dezertů, ale i instantních nápojů, kde plnohodnotně nahradí čerstvé mléko.