Domácí chléb pečený v remosce
Dneska Vám přidám Vámi obdivovaný recept na chléb pečený v remosce. Remosku mám ještě starou hliníkovou tak si případně dobu pečení musíte upravit dle té své krásky.
Suroviny:
Rozkvas
100 g žitné mouky
110 g vody
1 lžíce kvásku
Do hotové rozkvasu
400 g pšeničné chlebové mouky
270 g vody
2 lžičky soli
1 lžička celého kmínu
1 lžička drceného kmínu
Připravím si rozkvas z výše uvedených surovin a nechám ho zdvojnásobit. Pokud si nejste jistí klidně použijte odměrku, kde si můžete dvojnásobek hlídat. Hotový rozkvas by měl mít čepičku a na povrchu malé dírky. V zimě rozkvas trvá od 8 do 12 hodin, v létě se tato doba zkracuje vše záleží i na kondici Vašeho kvásku.
Do hotového rozkvasu přidám pšeničnou chlebovou mouku a vodu, zamíchám, aby nezůstaly v míse suchá místa a nechám 30 minut proběhnout fermentolýzu. Po té přidám sůl, kmín a vypracuji v hladké těsto. Nechám kynout zakryté v míse dokud těsto nevyroste o 80%. Průměrně to trvá cca 2 hodiny, ale je potřeba si kynutí o 80% opravdu pohlídat a zbytečně těsto nedávat do ošatky dřív. Po vykynutí v míse těsto stočím do ošatky a uložím přes noc do lednice. Pro tento chléb si vybírám kulatou celulózovou ošatku na 750 g chléb se vzorem srdce nebo vroubek. Do studené remosky následně chleba vložím přímo z lednice a měl by být mírně nedokynutý. Pokud chci aby mi vzor srdíčka pěkně vyniknul, obříznu tvar srdíčka žiletkou, u klasické vroubkové ošatky nařezávám do kříže. Peču cca 45 minut po té zkouším poklepáním, zda chléb tzv. zvoní. Každá remoska peče jinak a je potřeba si svůj postup pečení vychytat.
Držím palce ať se Vám pecen podaří stejně jako mě.