Domácí kváskový pšenično - žitný chléb s uzeným sýrem
Dnes jsem si pro vás připravila recept na pšenično - žitný chléb plněný sýrem. V receptu jsou použity suroviny, které najdete u nás na e- shopu, kromě sýru. Já jsem použila uzený sýr 30% Eidam, ale dá se použít jakákoliv varianta sýru, který vám půjde nastrouhat.
Pro přípravu budete potřebovat následující.
Suroviny:
Na rozkvas budete potřebovat:
- 160 g vlažné vody
- 150 g žitné celozrnné mouky, já používám z Naturalu Jihlava
- 1 lžíci kvásku
Těsto:
- 500 g pšeničné chlebové mouky
- 350 g vody
- 1 čajovou lžičku drceného kmínu
- 1 čajovou lžičku celého kmínu
- 2 čajové lžičky soli
- 150 - 200 g uzeného Eidamu
Nedříve si připravíte rozkvas smícháním kvásku, vlažné vody a celozrnné žitné mouky. Já většinou míchám v odměrce, kde si poznačím gumičkou začátek a pak nechám rozkvas zdvojnásobit. Toto trvá průměrně 8 -12 hodin, záleží na teplotě v místnosti a kondici kvásku. Pozor pak v létě je proces kynutí mnohem rychlejší a nemůžete se řídit časem a těsto je potřeba pečlivě sledovat včetně rozkvasu.
Po té si odeberu zpět 3/4 lžičky kvásku do čisté sklenice a kvásek nakrmím do podoby husté kaše. Většinou 2,5 lžičky mouky a od oka vody. Nechám hodinu na lince a po té kvásek můžete uložit do lednice. Pokud máte kvásek na lince, krmíte vždy špinavou skleničku do které přidáte mouku a vodu. A jakmile je kvásek na vrcholu vyberete obsah až na špinavou skleničku a opět dokrmíte.
Zhruba hodinu před tím než budu míchat těsto s rozkvasem si do mísy dám 500 g pšeničné chlebové mouky, 330 g vody a promíchám tak, aby v míse nebyly suché místa. Zakryji a nechám cca hodinu stát. V tuto chvíli máte tedy 2 mísy - v jedné je rozkvas, v druhé jen pšeničná mouka a voda.
Po té do hotového rozkvasu (nezapomeňte si odebrat kvásek na krmení, pokud nemáte nakrmenou skleničku) přileji 20 g vody a obsah naleji do mísy, kde odpočívala mouka s vodou. Těsto zamíchám, aby se spojilo, zakryji a nechám 30 minut odpočinout. Po té přidám sůl, kmín a nasypu strouhaný sýr. Vše promíchám tak, aby vzniklo kompaktní těsto. Mísu zakryji a nechám zhruba 2 hodiny kynout. Objem těsta se v míse musí zvětšit o 80%.
Po té si těsto vyklopím na pracovní desku, smotám do ošatky, v které mám již plátýnko (v případě celulózové ošatky není třeba). Ošatku zakryji a vložím do lednice. Těsto po zhruba 10 -12 hodinách v lednici vytahuji mělo by narůst jednou tolik. Z ošatky překlopím na sázecí lopatu, buď nařežu a postříkám vodou nebo použiji šablonu a různé zdobení. Vkládám do vyhřáté trouby na 250°C, zapařím, peču 15 minut. Po té otevřu troubu vytáhnu kastrol, který jsem použila na zapaření, stáhnu na 210°C a peču cca 35 minut. Pokud se chléb shora peče moc přikryju alobalem. Upečený chleba zkouším následným poklepáním a dle potřeby dopeču nebo již nechám chladit na mřížce.
A tady je můj výsledek, ve střídce jsou pak jemné proužky sýra.