Fougasse s cibulí
Dnes mám pro Vás recept na tradiční plochý francouzský chléb ve tvaru listu. Někdo si jej může splést s italskou focaccou, ale nenechte se mýlit Fougasse je úplně jiná dobrota. Já tento chléb mám ráda k letní grilovačce a tajně mu říkám "Přikusovák" :-)
Suroviny, které budete potřebovat na přípravu:
200g pšeničné chlebové mouky - já použila z mlýna Herber
0,5 balíček sušeného droždí
100 ml vody
0,5 lžičky soli
38 ml oliv. oleje
1 cibule jemně nakrájená
Příprava těsta:
Do mísy dejte polovinu dávky mouky se vším droždím a promíchejte. Přidejte 80 ml vody a promíchejte do husté hmoty. Těsto nechte 3 hodiny kynout a mezitím můžete rukou namočenou ve vodě 2 x během kynutí přeložit. Po 3 hodinách přidejte zbývající mouku (100g) a zbytek vody (20ml) a přidejte 30 ml olivového oleje a předem osmaženou a okapanou cibuli. Pečlivě promíchejte a nechte zase hodinu kynout.
Těsto rozdělte na 2 stejné díly. Válečkem je rozválejte do kruhu a nožem udělejte postranní šikmé zářezy plus jeden středový. Po té postranní zářezy mírně rozhrňte prsty. Vytvořené listy přesuňte opatrně na plech a potřete zbývajícím olivovým olejem. Necháme hodinu zakryté fólií kynout a mezitím si rozehřejeme troubu na 230°C. Pečeme dozlatova a po té necháme vychladnout na mřížce.
Fougasse můžete různě chuťově kombinovat a místo cibule můžete přidat slaninu, sýr nebo bylinky.
Přeji dobrou chuť
Darina