Vážení zákazníci, poslední zásilky odesíláme v letošním roce 17. 12. a prodejna bude od 18.12. do 6. 1. 2025 zavřená. Přejeme Všem krásné Vánoce Darina a Karel

Fougasse s cibulí

Dnes mám pro Vás recept na tradiční plochý francouzský chléb ve tvaru listu. Někdo si jej může splést s italskou focaccou, ale nenechte se mýlit Fougasse je úplně jiná dobrota.  Já tento chléb mám ráda k letní grilovačce a tajně mu říkám "Přikusovák" :-)

 

Suroviny, které budete potřebovat na přípravu:

200g pšeničné chlebové mouky - já použila z mlýna Herber

0,5 balíček sušeného droždí

100 ml vody

0,5 lžičky soli

38 ml oliv. oleje

1 cibule jemně nakrájená

 

Příprava těsta:

Do mísy dejte  polovinu dávky mouky se vším droždím a promíchejte. Přidejte 80 ml vody a promíchejte do husté hmoty. Těsto nechte 3 hodiny kynout a mezitím můžete rukou namočenou ve vodě 2 x během kynutí přeložit. Po 3 hodinách přidejte zbývající mouku (100g) a zbytek vody (20ml) a přidejte 30 ml olivového oleje a předem osmaženou a okapanou cibuli.  Pečlivě promíchejte a nechte zase hodinu kynout.

Těsto rozdělte na 2 stejné díly. Válečkem je rozválejte do kruhu a nožem udělejte postranní šikmé zářezy plus jeden středový.  Po té postranní zářezy mírně rozhrňte prsty. Vytvořené listy přesuňte opatrně na plech a potřete zbývajícím olivovým olejem. Necháme hodinu zakryté fólií kynout a mezitím si rozehřejeme troubu na 230°C. Pečeme dozlatova a po té necháme vychladnout na mřížce. 

Fougasse můžete různě chuťově kombinovat  a místo cibule můžete přidat slaninu, sýr nebo bylinky.

Přeji dobrou chuť 

Darina