Hamburgerové housky

Nechce se Vám stát v kuchyni a něco vymýšlet? Nebo nevíte co dobrého a rychlého k večeři nebo obědu v letním období? Mám pro Vás tip na rychlé hamburgerové housky. Za cca 2 hodiny máte hotovo a naplnit je můžete mletým nebo grilovaným masem, volským okem a k tomu přidat pořádné množství zeleniny. Tak pojďme na to :-)

Porce mi vyšla na 7 housek - těsto na 1 housku o váze 140g, můžete si libovolně upravit.

Ingredience:

  • 1 balíček sušeného droždí (můžete použít i čerstvé)
  • 1, 5 lžičky cukru
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 480 g pšeničné mouky T650 (někdy udělám i mix 330 g T650 a 150g pšeničné celozrnné speciál)
  • špetka soli
  • cca 100 g změklého másla
  • sezam na posypání můžete dát černý nebo bílý nebo kombinovat

 

Postup:

Já většinou pracuji se sušeným droždím, které mám vždy doma po ruce. Do robota dám 3 žloutky, 1,5 lžičku cukru, 250 ml mléka, přidám mouku, špetku soli a droždí. Nechám v robotu zpracovat v hladké těsto a po té přidám na konec změklé máslo a vypracuji. Podle potřeby dosypu mouky, těsto musí být hladké a pružné a nemělo by lepit. Mísu zakryji a nechám těsto hodinu a půl kynout, pozor v létě to může být kratší čas.

Pokud chci mít bulky hezky stejně velké navážím si 7 kousků o váze cca 130 - 140g, můžete si velikost libovolně upravit. Já mám radši přesné vážení, vzhledově to vypadá lépe a hlavně s 3 dětmi zabráním hádce o to kdo má větší kus housky :-)

Těsto vytvaruji do bulky a lehce orosím a nechám pod igelitem cca 30 minut kynout. Mezitím si rozpálím troubu na 210 ºC a na dno dám malý kastrol na zapaření trouby. Po vykynutí bulky potřu zbylým bílkem, posypu sezamem. Bulky vložím do trouby (peču buď na plechu nebo kameni), troubu zapařím a peču 10 minut. Troubu otevřu, nechám páru vyvětrat, vytáhnu kastrol a bulky dle potřeby ještě nechám péct cca  3 - 4 minut, záleží na troubě. 

Po vychladnutí na mřížce, bulky rozkrojím a plním zeleninou, mletým masem, grilovaným masem, přidám různé omáčky a když nemám po ruce maso udělám jen volské oko. Nechte si chutnat.