Kvásek z žitné mouky
INGREDIENCE
150 g žitné mouky
150g vlažné vody
Postup přípravy receptu
Recept se může zdát někomu zdlouhavý, ale když už máte kvásek hotový, tak jej jen přikrmujete a můžete používat každý den. Váš chléb díky kvásku získá přirozeně výbornou chuť.
1.den: Ve 2-litrové nádobě rozmícháme 100 g mouky ve 125 ml vlažné vody (28 - 30°C). Přikryjeme utěrkou (ubrouskem), necháme stát při 21 - 23°C, v létě dáme do trochu chladnější místnosti.
2. den: Přimícháme 50 g mouky a 125 ml vlažné vody, necháme další den.
3. den: Přimícháme dalších 50 g mouky a již jen 60 ml vlažné vody, přikryjeme a opět necháme stát.
4.den: přimícháme 50 g mouky a 60 ml vlažné vody, necháme přikryté ještě 24 hod stát.
Je-li správná teplota při kvašení, pak by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni a konzistenci hodně měkkého těsta.
Kvásek je možné udržovat tak, že po odebrání necháme na dně cca 1 cm (může být i více) a oživíme ho (přidáme mouku a vlažnou vodu - třeba jako 4.den.
Jak použít kvásek z lednice: před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem.
Odebereme potřebné množství do těsta a vrátíme do lednice.
Pokud nepečeme často a uchováváme kvásek v lednici, stačí ho 1 - 2x do týdne oživit.... není nutné, někdo dokrmuje i déle jak po týdnu!