Nařezávání chleba a zdobení chleba šablonou

Dnes otevřeme téma nařezávaní chleba. Zde platí, že domácí chleba tvoříme s láskou a vkládáme do přípravy a tvoření svou energii. Často chceme, aby chleba nejen chutnal, ale také hezky a zajímavě vypadal. Nenadarmo se říká, že člověk jí také očima.

Samotné nařezání chleba před pečením nemá pouze dekorativní vzhled, ale díky nařezání z chleba odchází také přebytečná vlhkost a pára. Často to také vyřeší Vaší otázku, proč mi chleba prasknul tam, kde neměl.

Chleba můžete nařezat několika způsoby:

  • ostrý nůž
  • obyčejná žiletka
  • nařezávač
  • skalpel

U nás v nabídce najdete skalpel a 3 druhy nařezávačů (z 3D tiskárny, od firmy Sonix a Orionu). Je na každém z nás, která varianta mu více sedí a zda zůstane u obyčejné žiletky v ruce a nebo si zvolíte variantu jinou. Já jsem začínala postupně od ostrého nože, obyčejné žiletky, skalpele až po žiletku zasunutou v nařezávači. V současnosti využívám všechny 3 varianty našich nařezávačů. Naučila jsem se, že si před vyklopením chleba rozmyslím co na chleba vytvořím a podle toho vybírám nařezávač. Pokud se jedná o čistě rovné řezy volím malý nařezávač z 3D tiskárny. Pokud chci tvořit více zaoblené tvary sáhnu po variantě od Sonixu nebo Orionu. Nařezávání chleba se může zdát jako věda, ale pokud použijete provázek a uděláte si pomocné linky půjde Vám to o dost jednodušeji. A ve finále pak k dozdobení můžete použít i nůžky a různě tvary doplnit. Vzorů a videí jak chleba nařezáním ozdobit je plný internet a věřím, že si ten svůj vyberete. Můžete se podívat i na náš Instagram, kde pravidelně přidávám fotky se zdobením.

 

 

 

Zdobení šablonou na chleba

A pokud hledáte i jinou variantu než jen nařezání můžeme Vám nabídnout širokou nabídku šablon na zdobení. Šablony můžete využít nejen na chleba, ale i na dorty. V nabídce najdete šablony na oválné nebo kulaté chleby a velkou výhodou je jejich omyvatelnost a následné opakované použití. Šablony nesmíte dát do myčky hrozí jejich pokroucení.

A jak na zdobení přes šablonu?

Budete potřebovat:

  • mašlovačku
  • rozprašovač
  • mouku nebo karobový prášek
  • šablonu
  • čajítko nebo cukřenku

Chleba vyklopíte z ošatky, oprášíte z něj mašlovačkou zbytky mouky. Rozprašovačem postříkáte vykynutý bochník, přiložíte šablonu. Do čajítka nebo cukřenky si nasypte hladkou mouku nebo třeba karobový prášek. Nyní pomocí čajítka posypte vzor na šabloně, ze začátku to chce trošku trénink, aby posypové hmoty nebylo moc a nebo naopak málo. Po té opatrně odstraňte šablonu a chleba můžete ještě nařezat, aby případně v místě šablony neprasknul a hurá s ním do trouby. Šablonu pak lehce omyjte pod tekoucí vodou, nechte ji usušit na utěrce a schovejte zase na další tvoření.

 

Věříme, že Vám zdobení půjde hezky od ruky a přejeme spousty vypečených bochníků.