Jáhly jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné a přirozeně bezlepkové. Doporučují se lidem s onemocněním žaludku a slinivky. V kuchyni mají velmi široké využití. Proso spolu s pšenicí patří mezi nejstarší kulturní plodiny Evropy.
Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Jsou bohatým zdrojem zejména sacharidů, ale i bílkovin a tuků. Tuků obsahují více než ostatní obiloviny (s výjimkou ovsa). Velký podíl z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny. Jáhly jsou bohaté na hořčík, železo a kyselinu křemičitou. Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a PP. Působí příznivě na plíce a zuby, podporují růst vlasů, zamezují jejich vypadávání a lámání nehtů. Zpevňují kosti. Obsahem vápníku a hořčíku působí příznivě na srdce.
Podávají se jako příloha, zavářka, vhodné do kaší, salátů i dezertů.
Složení: jáhly
Balení: 500g
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Výrobce: Natural Jihlava JK s.r.o., Humpolecká 286/28, 586 01 Jihlava
Nutriční hodnoty
Energetická hodnota | 1474 kJ / 348 kcal |
Tuky | 1,4 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 71 g |
z toho cukry | 0,7 g |
Vláknina | |
Bílkoviny | 13 g |
Sůl | 0,02 g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vločky, semínka, otruby |
---|---|
Hmotnost: | 0.5 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.